Επιτυχία της Γενικής Συνέλευσης του ΕΣΒΕΠ

Για μια ακόμη χρονιά, με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε η Γενική Συνέλευση του Ελληνικού Συνδέσμου Βιομηχανιών Επωνύμων Προϊόντων στις 14 Μαρτίου 2018, στην οποία πέρα από τον Πρόεδρο κύριο Νίκο Καραγεωργίου, μίλησαν και οι κύριοι Χάρης Θεοχάρης, Κυριάκος Πιερρακάκης και Αλέξανδρος Φλώρος.

Αναφερόμενος στις εξελίξεις της ελληνικής οικονομίας και αγοράς, ο κύριος Νίκος Καραγεωργίου Πρόεδρος του ΕΣΒΕΠ, επεσήμανε ότι στην εποχή μας οι επιχειρήσεις αλλάζουν γρήγορα, η αγορά παγκοσμιοποιείται και τα γεγονότα αυτά απαιτούν μεγάλη ευελιξία αλλά και νέους τρόπους διοίκησης τόσο στο επίπεδο του marketing όσο και σε αυτό της παραγωγής. Επίσης, ο Πρόεδρος του ΕΣΒΕΠ αναφέρθηκε με έμφαση στην ανάγκη αλλαγής του ελληνικού παραγωγικού μοντέλου και επεσήμανε χαρακτηριστικά ότι η χώρα πρέπει να κάνει τεράστια άλματα τόσο στην παραγωγή όσο και στην υιοθέτηση νέων τεχνολογιών. Χαρακτηριστικά, ο Πρόεδρος του ΕΣΒΕΠ επεσήμανε ότι στην Ολλανδία για παράδειγμα, στον πρωτογενή τομέα, η απόδοση για κάθε καλλιεργήσιμο στρέμμα είναι 1.700€/ έτος, στο Ισραήλ 1.290€/έτος και στην Ελλάδα μόνο 190€/έτος. Από την άλλη μεριά, κατά τον κύριο Νίκο Καραγεωργίου, βασικές προϋποθέσεις για την επανεκκίνηση της οικονομίας μας είναι η ταχύτερη απονομή δικαιοσύνης και βέβαια η αντιμετώπιση του θέματος των κεφαλαιακών ελέγχων. Τέλος ο Πρόεδρος του ΕΣΒΕΠ αναφέρθηκε και στην ανάγκη ενίσχυσης της ιδιωτικής οικονομίας σε σχέση με τον κρατισμό και είπε ότι μόνο με αυτόν τον τρόπο μπορούν να αξιοποιηθούν παραγωγικά οι πόροι που διαθέτει η χώρα.

Από την πλευρά του ο κύριος Χάρης Θεοχάρης – Ανεξάρτητος Βουλευτής, π. Γενικός Γραμματέας Δημοσίων Εσόδων Υπουργείου Οικονομικών, είπε ότι μέσα από την περιπέτεια της κρίσης είναι επείγον για τις επιχειρήσεις να αναπτύξουν ένα νέο μοντέλο εξωστρέφειας, υψηλής προστιθέμενης αξίας και στρατηγικής ενσωμάτωσης στις διεθνείς αλυσίδες. «Για να γυρίσει η χώρα σελίδα με αξιώσεις και να δημιουργήσει ξανά ευημερία για τους πολίτες της, απαιτείται μια νέα γενιά οικονομικών πολιτικών με επενδύσεις σε παραγωγικούς τομείς υψηλής προστιθέμενης αξίας. Παράλληλα, είναι απαραίτητη η δημιουργία ενός απλοποιημένου φορολογικού συστήματος που θα περιορίζει τους συντελεστές και θα καταργεί ή θα ενοποιεί μια σειρά φόρων και τελών», τόνισε ο ομιλητής.

Στις εξελίξεις της αγοράς αναφέρθηκε ο κύριος Αλέξανδρος Φλώρος – Retail Vertical Leader, Mediterranean Cluster, The Nielsen Company, ο οποίος τόνισε ότι το 2017 το Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν αυξήθηκε κατά 1,9% κυρίως λόγω της ανόδου της ιδιωτικής κατανάλωσης και των εξαγωγών. Ακόμη, ο κύριος Φλώρος είπε ότι στην αγορά το ποσοστό συμμετοχής των προϊόντων ιδιωτικής ετικέτας μειώθηκε κατά 1,8% και συνολικά αντιπροσωπεύει 21,9% του συνολικού τζίρου των επιχειρήσεων λιανικής πώλησης. Τόνισε επίσης ο εκπρόσωπος της Nielsen ότι τα μη αλκοολούχα και τα αλκοολούχα ποτά παρουσίασαν έναν ελαφρύ πληθωρισμό το 2017 ο οποίος κατά κύριο λόγο οφείλεται στην υπερφορολόγηση του καφέ και την μπύρας.

Οι ομιλίες έκλεισαν με την εισήγηση του κυρίου Κυριάκου Πιερρακάκη– Δ/ντής Ερευνών, ΔιαΝΕΟσις – Οργανισμός Έρευνας και Ανάλυσης, ο οποίος αναφέρθηκε στις δημογραφικές εξελίξεις, στα σοβαρά προβλήματα της φτώχιας και στην φυγή από τη χώρα νέων που αναζητούν καλύτερη τύχη εκτός αυτής. Ποιο αναλυτικά ο κύριος Πιερρακάκης τόνισε ότι το ποσοστό της ακραίας φτώχιας στη χώρα μας επί του συνολικού πληθυσμού, από 8,9% που ήταν το 2011 σήμερα πλησιάζει το 17%. Ζοφερή επίσης ήταν η εικόνα που παρουσίασε ο ομιλητής αναφορικά με τη φθίνουσα δημογραφία και είπε ότι με βάση τις εκτιμήσεις του οργανισμού ΔιαΝΕΟσις, ο ελληνικός πληθυσμός ήταν 7,6 εκ. το 1951, έφτασε τα 10,8 εκ. το 1915 και το 2050 θα βρίσκεται στα επίπεδα των 8,5 εκ. Πρόκειται για μια δραματική εξέλιξη η οποία επιδεινώνεται και από τη φυγή τα τελευταία 5 χρόνια 450.000 Ελλήνων που σε μεγάλο ποσοστό πρόκειται για επιστήμονες και πτυχιούχους. Αυτό συνιστά μια εξαιρετικά δραματική εξέλιξη και δημιουργεί συνθήκες αβεβαιότητας οι οποίες όπως είναι εύλογο επιδρούν αρνητικά στην τόσο απαραίτητη για την ελληνική οικονομία άνοδο της επιχειρηματικότητας. Περιττό να τονιστεί ότι η άνοδος του μέσου όρου ηλικίας των κατοίκων θα επηρεάσει αναλόγως και τις καταναλωτικές συνήθειες, φαινόμενο που οι επιχειρήσεις θα πρέπει σοβαρά να λάβουν υπόψη και να το εντάξουν στις πολιτικές marketing και προώθησης που εφαρμόζουν.

Δείτε παρακάτω τις ομιλίες και παρουσιάσεις που έγιναν κατά τη Γενική Συνέλευση:

Ομιλία Χ. Θεοχάρη

Nielsen – Food Retail & Price Effecton Sales 2017

ΔιαΝεοσις – Κ. Πιερρακάκης_Youth