Η διεύρυνση συνεργασιών και η παροχή νέων υπηρεσιών στα μέλη του, ο βασικός πυλώνας δράσης του ΕΣΒΕΠ

Εντυπωσιακές ομιλίες και παρουσιάσεις στη Γενική Συνέλευση του Ελληνικού Συνδέσμου Βιομηχανιών Επωνύμων Προϊόντων.

Πολλά στοιχεία ερευνών, τάσεις αλλά και προβληματισμούς για το μέλλον μοιράστηκαν οι διακεκριμένοι ομιλητές με τους παριστάμενους της 31ης Γενικής Συνέλευσης του Ελληνικού Συνδέσμου Βιομηχανιών Επωνύμων Προϊόντων (ΕΣΒΕΠ) που πραγματοποιήθηκε διαδικτυακά στις 23 Μαρτίου 2021. Κατά τη Γενική Συνέλευση επισημάνθηκαν,  οι αλλαγές που έχουν γίνει ήδη στον κλάδο των ταχέως κινούμενων καταναλωτικών προϊόντων (FMCG), αλλά και αυτών που φαίνονται να έρχονται στο άμεσο μέλλον, ώστε οι επιχειρήσεις να μπορέσουν να τις αντιμετωπίσουν με επιτυχία.

«Σαφώς, το 2020 ήταν έτος ανατροπών και προκλήσεων αλλά στον ΕΣΒΕΠ προσπαθούμε ήδη να χαράξουμε τις κινήσεις μας για την επόμενη μέρα», τόνισε η Πρόεδρος του ΕΣΒΕΠ κυρία Κυριακή Ηλία εγκαινιάζοντας τις εργασίες της Γενικής Συνέλευσης. Τόνισε πως το νέο Διοικητικό Συμβούλιο έχει ξεκινήσει να σχεδιάζει τους πυλώνες δράσης που θα επιτρέψουν στον σύνδεσμο να βρεθεί στο επίκεντρο των επερχόμενων αλλαγών. Βασικός πυλώνας δράσης η ανάπτυξη πολλαπλών συνεργασιών με φορείς, πανεπιστήμια, media με στόχο την παροχή περαιτέρω υπηρεσιών στα μέλη του, αλλά και την ενδυνάμωση της «φωνής» του συνδέσμου ώστε να δημιουργήσει για τα Επώνυμα Προϊόντα ένα περιβάλλον υγιούς και έντονου ανταγωνισμού, όπου θα προάγεται η καινοτομία και θα εξασφαλίζεται η μέγιστη αξία για τον καταναλωτή.

Τις σημαντικές αλλαγές στο λιανεμπόριο τροφίμων που ήρθαν για να μείνουν επεσήμανε από την πλευρά του ο κύριος Βασίλης Σταύρου | Πρόεδρος & Διευθύνων Σύμβουλος, ΑΒ ΒΑΣΙΛΟΠΟΥΛΟΣ. «Βλέπουμε αλλαγές, είπε ο ομιλητής, τόσο μακροοικονομικές όσο και σε κοινωνικό επίπεδο, οι οποίες θα επηρεάσουν τον τρόπο που δουλεύουμε». Αναφέρθηκε στους 10 λόγους που δεν αφήνουν τους λιανέμπορους να κοιμηθούν τη νύχτα, και τόνισε τη σημαντικότητα της αειφορίας για τον τρόπο λειτουργίας του κλάδου, καθώς αποτελεί πλέον επίκεντρο των καταναλωτών.

Παίρνοντας τη σκυτάλη ο κύριος Παναγιώτης Γκεζερλής | Ιδρυτής & CEO, CONVERT GROUP ανέλυσε τα στοιχεία για το ηλεκτρονικό εμπόριο των καταναλωτικών αγαθών για το 2020, όπου η πανδημία οδήγησε σε αύξηση τζίρου 262%, ενώ η αύξηση για το 1ο δίμηνο του 2021 είναι 504%! Τόνισε πως βλέπουμε μεγάλες αλλαγές στο τοπίο του ηλεκτρονικού εμπορίου των super markets, με συμπράξεις λιανεμπόρων με πλατφόρμες παράδοσης, αλλά και την εμφάνιση άλλων νέων, εναλλακτικών καναλιών και παικτών. Ο κος Γκεζερλής έκλεισε την παρουσίασή του με 5 παραινέσεις προς όλους, Λιανεμπόριο και Βιομηχανία, που θα πρέπει να λαμβάνουν υπόψη για Cross-Sector, Cross-Border, Marketplaces, Direct to Consumer, Get to the Basics right.

Η εκδήλωση συνεχίστηκε με την παρουσίαση του κυρίου Αλέξανδρου Φλώρου |  Διευθυντής Υπηρεσιών Λιανεμπορίου NielsenIQ, Ελλάδα-Βουλγαρία, ο οποίος αναφέρθηκε στο οργανωμένο λιανεμπόριο τροφίμων για το 2020, μια χρονιά με ρεκόρ πωλήσεων σχεδόν 11 δις ευρώ. Υπήρξε αύξηση πωλήσεων σε όλες τις προϊοντικές κατηγορίες, με ισχυρή την παρουσία των προσφορών, και με τους καταναλωτές να επιλέγουν για τις αγορές τους τα δύο άκρα των καταστημάτων, δηλαδή είτε τις πολύ μικρές είτε τις πολύ μεγάλες αίθουσες. Όσον αφορά στον δείκτη καταναλωτικής εμπιστοσύνης, έπεσε κατά 9 μονάδες, αγγίζοντας τα χαμηλά επίπεδα απαισιοδοξίας του 2017.

Η όλη εκδήλωση έκλεισε με την παρουσίαση του απολογισμού πεπραγμένων Διοικητικού Συμβουλίου για το 2020 από την Πρόεδρο του ΕΣΒΕΠ κυρία Κυριακή Ηλία και τον Οικονομικό Απολογισμό για το έτος 2020 που έγινε από τον Ταμία του ΕΣΒΕΠ κύριο Γιώργο Καλύβα.

.